Kiest u voor lak of olie?

Kiezen tussen lak en olie

Nadat u een parket of een houtenvloer heeft uitgekozen komt het kiezen tussen lak of olie. Natuurlijk ook een kwestie van smaak maar ook beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen die wij hieronder zullen beschrijven.

Lak:

Als u ervoor kiest om uw vloer te lakken kunt u ook nog kiezen uit een glansgraad, hoogglans, zijdeglans of mat. Bij een hoogglans lak gaat uw vloer mooi glanzen terwijl matte lak meer de natuurlijke uitstraling van een vloer bewaard. Zijdeglans zit daar net tussenin maar neigt iets meer naar mat. Een gelakte vloer is vrij eenvoudig te onderhouden, een laklaag gaat ca. 10 tot 15 jaar mee. Met het lakken van uw vloer maakt u de vloer vochtbestendig maar toch mag er niet te nat gedweild worden. Bij het te nat dweilen van een vloer kan er vocht in de naden gaan zitten, dit zorgt ervoor dat de naden op den duur zwart kleuren. Om het te nat dweilen te voorkomen is het mogelijk de Bona Spraymop te gebruiken. Nadeel aan een gelakte vloer is dat beschadigingen nauwelijks tot niet plaatselijk gerepareerd kunnen worden. Krasjes en andere beschadigingen kunnen pas gerepareerd worden wanneer de gehele vloer geschuurd en opnieuw gelakt wordt. Aan te raden is dus ook altijd vilt te gebruiken onder uw meubels. Hele lichtje krasjes of lichte slijtageplekjes kunnen wel behandeld worden met de Bona Refresher.

De voor- en nadelen op een rij voor een gelakte vloer:

Voordelen:

  • Een gelakte vloer gaat lang mee (10 tot 15 jaar)
  • Gemakkelijk in het onderhoud
  • De vloer is vochtbestendig

Nadelen:

  • Krasjes en andere beschadigingen kunnen niet plaatselijk gerepareerd worden

Olie

Kiest u ervoor om uw vloer te oliën dan blijven de natuurlijke tekeningen van de vloer goed zichtbaar. Olie is niet glanzend en maakt de natuurlijke kleur van het hout wel iets donkerder. Het onderhoud van een geoliede vloer zal in tegenstelling tot een gelakte vloer vaker moeten plaatsvinden. Om optimaal van uw vloer te genieten zal één keer per jaar de vloer opnieuw in de onderhoudsolie gezet moeten worden. De vloer wordt dan eerst gereinigd met intensiefreiniger waarna de vloer weer in de onderhoudsolie wordt gezet. Belangrijkste voordeel aan een geoliede vloer is misschien wel dat krasjes of andere beschadigingen plaatselijk bijgewerkt kunnen worden. Een geoliede vloer is niet vochtbestendig, als u vocht morst op een geoliede vloer moet dat direct verwijderd worden om vlekken te voorkomen. Ook voor een geoliede vloer geldt dus dat de vloer niet te nat gedweild mag worden. Om het te nat dweilen te voorkomen is het mogelijk de Bona Spraymop te gebruiken.

De voor- en nadelen op een rij voor een geoliede vloer:

Voordelen:

  • De natuurlijke tekeningen van een vloer blijven goed zichtbaar
  • Krasjes en andere beschadigingen kunnen plaatselijk worden bijgewerkt.

Nadelen:

  • Ten opzichte van een gelakte vloer heeft een geoliede vloer meer onderhoud nodig
  • De vloer is niet vochtbestendig
omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein